2011. november 6., vasárnap

Kínai azálea (Rhododendron simsii)

Kínai azálea
Rhododendron simsii

Ezernél is jóval többféle rhododendron-faj létezik. Ezek közül kettő olyan, amely szobanövényként is nevelhető: a kínai (R. simsii) és a japán (R. obtusum) azálea. Az utóbbi a szabadban is megél.
Az azáleák gondozása nem nehéz, de a növénynek azért van néhány különleges igé­nye. Ha ezeket teljesítjük, kiváltképp, ha enyhén savanyú, mészszegény földbe ültetjük, viszonylag egyszerű a kezelése.
A növények olykor megbetegednek
Az azáleákat sajnos számos kártevő támadja meg, kezd­ve a levéltetvektől egészen az azáleamolyig. Ha túl sok kártevőt találunk a növé­nyen, inkább dobjuk ki.
Virágzás idején naponta öntözzük! Az azáleák rendkívül gyor­san kiszáradnak, ezért - mindenekelőtt virágzás idején- minden nap mész­mentes (pl. felforralt és lehűtött) vízzel öntözzük meg őket. Az sem baj, ha időnként víz áll a cserép alatti tányérkában. Meg­felelő gondozás esetén a növény hetekig virágzik.
Válasszuk ki a legszebb fajtát! A szobai azáleákon sok nemesítő próbálja ki tehet­ségét, így aztán egyre újabb és újabb fajták jelennek meg. Nem csupán fehér, rózsaszín vagy vörös virá­gúakat találunk köztük, hanem számos átmeneti árnyalatút is, s mindezek ősztől tavaszig a legkülön­bözőbb időszakokban virágozhatnak. Válasszuk tehát ki az ízlésünknek leginkább megfelelőt!
Az egyszerű és a telt szirmú változatok között is választ­hatunk.

ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Olyan azáleát vásá­roljunk, melyen sok az éppen kibomló bim­bó, és amelyen üde, világoszöld levélkékkel teli új hajtáscsúcsokat látunk.
Élettartam: Ha meg­felelően gondozzuk őket, az azáleák sok évig elélnek.
Idény: Késő ősszel és ezt követően egész télen van szezonja.
Gondozás: Egyszerűen kezelhető növény, de a gondozási hibákat rosszul tűri.





TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés:
Általában 15 és 50 cm közötti azáleákat áru­sítanak. Nagyon lassan nőnek kis bokorrá vagy fácskává.
Virág és illat:
A rendkívül sokféle színű és méretű virág szép és egzotikus, illata azonban elég gyenge.
Fény és hőmérséklet:
A növény szereti a fényt, de soha ne állítsuk tűző napra. A hőmérséklet ne emelkedjen 15 °C fölé — minél hidegebb helyen áll az azálea, annál több virágot hoz.
Öntözés és trágyázás:
A növény sok vizet igé­nyel, de csak mésztele­nített vagy állott vízzel szabad öntözni.
A kezeletlen vezetékes vizet nem bírja. A virág­zást követően, májustól július végéig mészszegény trágyával trágyázzuk.
Föld és átültetés:
Ha átültetésre kerül sor, az tavasszal, a virágzás után történjen. Speciális azáleaföldet vásároljunk, és lapos cserepet használ­junk. Az átültetés előtt az új agyagcserepet néhány órára áztassuk vízbe.
Nyesés, visszavágás:
A hervadt részeket rend­szeresen távolítsuk el. A virágzás után vágjuk vissza a leghosszabb hajtásokat. Szeptemberben néhány új hajtást lecsíphetünk, hogy több hely maradjon a bimbók számára.
Szaporítás:
A fejdugványok július/au­gusztus hónapban elég könnyen meggyökere­sednek. A fiatal növények azonban nagyon sok me­leget és magas páratartal­mú levegőt igényelnek, ezért 3-4 hét időtartamra borítsunk a cserépre egy műanyagzacskót.
Az azáleának számos változata ismeretes: vannak fehér, rózsaszín, vörös, sőt kétszínű virágú; egyszerű és telt szirmú; korán (okt.), vala­mivel később (jan.) virágzó, illetve egészen kései virágzású fajták.



Hogyan marad azáleánk szép és egészséges?

Szeptember és április között vásároljunk azáleát!
Elvirágzás után a szobai azá­leát sokan kidobják, pedig több éven át is meg lehet tartani. Ha a virágzás után megfelelően bánunk vele - hideg és világos helyre tesszük, de nem hagyjuk kiszáradni -, a következő ősszel vagy télen virágzó „újraéledéssel" hálálja meg.
Nyáron tegyük ki a kertbe!
A fagyosszentek után, körül­belül május közepén az azá­leákat kitehetjük a balkonra vagy a kertbe, és egészen őszig ott hagyhatjuk őket. Keressünk egy félárnyékos, de meleg helyet, és ültessük át a növényt egy tiszta tőzegkorpával megtöltött, nagy cserépbe.
Szeptember-­októberben vigyük vissza a házba!
Eleinte azonban ne tegyük 5-10 °C-nál melegebb helyre. Amikor az első bimbók szí­nesedni kezdenek (mintegy hat hét múlva), a növényt bevihetjük a lakószobába. Amíg meg nem szokta az új helyét, a levegő nem lehet túl száraz, különben lehullanak a bimbók.
A sok víztől szép és egészséges lesz a növény
A virágzás megindulásáig a növény minden részét naponta permetezzük le vízzel. A már kinyílt virágok azonban nem viselik el a vizet: csúnya foltok kelet­keznek rajtuk. Mindig figyel­jünk a hervadt levelekre és virágokra - ezek figyelmez­tető jelei annak, hogy a növény kezd kiszáradni. Ilyenkor helyezzük az egész cserepet egy mésztelenített, langyos vízzel telt vödörbe, és hagyjuk, hogy jól meg­szívja magát vízzel.
A virágzás után az éves ciklus kezdődik elölről: nemsokára kihelyezhetjük a növényt a kertbe.

Vízzel permetezni csak a bimbókat szabad, a virágokat már nem!


NÖVÉNYDOKTOR

Ha a növény hul­lajtja a leveleit, annak többnyire a kiszáradás az oka, de a túltrágyázás és a túl nagy meleg is okozhatja a virágok és a levelek hullását.
A levelek és hajtás­csúcsok megsárgulá­sát előidézheti a föld vagy a víz túl magas mésztartalma, de vas­hiány miatt is felléphet ez a tünet. Használjunk mésztelenített vizet és mészszegény trágyát. Vashiány esetén öntözzük a növényt drogériában kapható vastartalmú oldattal.
Ha levéltetveket találunk a friss, zsenge hajtásokon és rügyeken, valamilyen rovarirtó szer vagy egy szappanos vizes fürdő segíthet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése