2011. november 7., hétfő

Szobai kankalin (Primula obconica)


Szobai kankalin

Primula obconica


A legtöbb kankalinfajta tavasszal gazdag és dús virágzatot hoz, de a virágzás rövid ideig tart. A szobai kankalin azonban szinte egész nyáron át virágzik, és egyben nagyon hálás szobanövény is.
A szobai kankalin változatos színekben kapható.

Nagyon hálás szobanövény
Alig akad szobanö­vény, amely a lakás­ban is olyan elszántan és problémamentesen virágzik, mint a kanka­lin. Ez az évelő trópusi növény körülbelül száz évvel ezelőtt került át Európába. Az idők so­rán egyre nagyobb és színpompásabb virágo­kat sikerült nemesíteni.

Egy kis „szépséghiba"
A népnyelv a szobai kankalint „ekcémás kankalinnak", illetve „viszkető kankalinnak" is nevezi. Ennek oka, hogy a növény egye­seknél allergiás reakciót, viszkető kiütést vált ki. Az allergiás tüneteket a kankalin levelének kétféle szőre okozza. A hosszú hegyes szőrök izgatják az emberi bőrt, a rövidebb mirigyszőrök primin-tartalma pedig irritálhatja. Az utóbbi években sikerült keve­sebb primint tartalmazó, kevésbé allergiát okozó szobai kankalinfajtákat nemesíteni. Ennek elle­nére mindig óvatosan nyúljunk a kankalinhoz.

Mutatós színkombinációk
A szobai kankalin alap­színe kárminvörös, de emellett sok finom, eny­he színárnyalatú virágot is ismerünk, például a kellemes almavirágszínt. Gyönyörű azonban az erőteljes sötét- és a sá­padtabb kék is. Különö­sen kedvelt a kétszínű piros-fehér és a kék-­fehér fajta. Igen kedvelt jelenleg a lazacvörös és narancsszín kombiná­ciója.
A szobai kankalin gondozása



A szobai kankalin nevelé­se könnyű és egyszerű, de rendszeres gondozást igé­nyel. Persze, ha egyszer­egyszer kimarad az öntö­zés vagy a tápoldat, nem megy azonnal tönkre, túl­ságosan azonban ne ha­nyagoljuk el.

Virágzó dísznövények a nappaliban
A szép, nagy virágú szobai kankalint legszívesebben valamilyen feltűnő helyre tennénk a nappaliba, pél­dául az asztalra. Ennek elv­ben nincs semmi akadálya. Túl sötét helyen azonban a rügyek fejlődése lelassul, a virágzás időtartama megrö­vidül. Ezért a virágzó nö­vényt inkább egy világos, lehetőleg keleti vagy nyu­gati fekvésű ablakpárkány­ra tegyük.

Szobai kankalin a nö­vénykompozíciókban
Mutatós virágai miatt a kereskedők előszeretettel kombinálják a kankalint zöld növényekkel, valami­lyen szép, közös tartóban. A kankalin révén a színhatás nagyon szép lesz, a növények szempontjából azonban nem mindig elő­nyös a kompozíciós meg­oldás. A különböző nö­vények ugyanis károsan befolyásolhatják egymás életfeltételeit.
TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés:
A kankalin levelei kerek­dedek és függőlegesen állnak. Kistermetű, tömött növény. Cserepe ne le­gyen nagyobb 12 cm-nél.
Virág és illat:
A virágok 15 cm hosszú szárakon ülnek, a levelek fölött. A növény egész nyáron és télen is folya­matosan virágzik. A fehér virágú kankalin elegáns, a kétszínű feltűnőbb. A virágok illata pikáns.
Fény és hőmérséklet:
A növény átlagos szoba­hőmérsékleten is jól fej­lődik. Télen nyugodtan tehetjük hűvösebb helyre. Nyáron óvjuk a (déli) tűző napfénytől. Ha lehet, félár­nyékos ablakban tartsuk.
Öntözés és trágyázás:
Az energikusan növekvő kankalin rendkívül vízigé­nyes. Földjét ne hagyjuk kiszáradni. Áprilistól máju­sig hetente egyszer folyé­kony tápoldatot is adjunk az öntözővízhez, vagy al­kalmazzunk lassan oldódó tápsót.
Föld és átültetés:
A kankalint évente egyszer ültessük át friss földbe. A gyökérlabda méretét kissé csökkenthetjük, így nem kell nagyobb cserép.
Nyesés, visszavágás:
A hervadt szárakat és leveleket maradéktalanul távolítsuk el.
Szaporítás:
Az idősebb növények tö­ve osztható, de a kertésze­tekben a kankalint mag­vetéssel szaporítják. Ezzel házilag is érdemes próbál­kozni: a magot március­ban, tőzeges talajba ves­sük. Egy hónapos csírázá­si idő után a palántákat ültessük szét cserepekbe. Az első virág kb. 8 hónap múlva várható.
Környezet:
A szobai kankalin allergiát okozhat, ezért arra hajla­mos személyek közelében (szobájában, munkahe­lyén stb.) ne tartsuk.

ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Korán virágzó fajtát ve­gyünk, és szoktassuk hozzá a szobai klímához.
Élettartam: A kankalin ugyan évelő, mégis sokan egyéves növényként keze­lik.
Idény: Szezonja májustól szeptemberig tart, ám egész télen át virágzik.
Gondozás: Igénytelen szobanövény.


NÖVÉNYDOKTOR

A zöld levéltetűk nehezen ismerhetők fel. Alul, a fiatal levelek szá­rán ülnek. Próbáljuk meg ezeket erős vízsugárral eltávolítani. Ha nem sike­rül, kénytelenek vagyunk speciális növényvédő szert alkalmazni.
A fehér legyek a nagyobb, fejlettebb leveleken telepednek meg. A zöld levéltet- vekhez hasonló mó­don távolíthatók el.
A takácsatkák ellen is hasonló módon véde­kezhetünk.
Ha a levelek megsár­gulnak, az tápanyaghi­ányra utal. Hetente egy­szer adjunk folyékony tápoldatot az öntözővíz­hez. Aki ezt körülményes­nek tartja, lassan oldódó tápsót használjon. A szak­üzletekben különböző típu­sok közül válogathatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése