2011. november 6., vasárnap

Görbeliliom (Cyrtanthus )

Görbeliliom
Cyrtanthus

A görbeliliomnak számos változata van, a kicsitől a nagyméretűig. A csőszerű virágok azonban mindig aprók és édes illatúak. Ez a gumós növény több éven át újra és újra virágzik.
A jövő növénye
A görbeliliom több gu­mós növényt magában foglaló növénycsaládba tartozik. Hazája Dél-Af­rikában, Fokföldön van. Nálunk még ritkaságnak számít, de a szakembe­rek szerint hamarosan népszerű lesz.
Apró és magas termetű fajok
A görbeliliom egyes fa­jai mindössze 20-30 cm magasra nőnek, mások elérik a fél méteres nagy­ságot is. A magasságbeli eltérés függvényében a gumók mérete is kü­lönböző, és egyharmad részük - csakúgy, mint az amarillisz esetében- kiáll a földből.
A spirálhoz hasonlóan kissé csavarodott kes­keny, lándzsa alakú levelek közvetlenül a gumóból fejlődnek.
Nyáron virágzik
Afrikában a görbeliliom novembertől februárig virágzik, tehát az ottani nyári időszakban. Nálunk fajtól függően május-júniusban vagy augusztusban jelennek meg a különféle színek­ben pompázó, a virág­zati szár végén ülő hosz­szú, csőszerű virágok. Egyetlen virágzati szár akár egy tucat virágot is hordozhat.
Alacsony fajok
A dél-afrikai eredetű C. mackenii virágai hófe­hérek, illatuk kellemes. A C. ochroleucus már február-márciusban hozza az első sárga virágokat.
Magasabbra növő fajok
A nemesítők egyik célja, hogy minél ellenállóbb, erősebb növényeket állítsanak elő. A görbe­liliom esetében ezek a fajok a következők:
A C. angustifolius zöld levelei keskenyek, halvány piros virágai május-júniusban jelen­nek meg.
A C. obluquus szintén május-júniusban hozza narancsszínű virágait.
A C. sanquineus csak nyár végén (augusztus/ szeptember) virágzik. Virágai feltűnő vérvörös színűek.

A görbeliliom egy éve

A különféle görbeliliom fajok eltérő gondozást igényelnek. A kisméretű gumóval rendelkező, ala­csonyra növő fajok egész évben fejlődnek. Ezeknek a téli hónapokban valami­vel kevesebb öntözésre van szükségük, és ilyenkor tápoldatot is ritkábban kapjanak. A magasabbra növő fajoknak van téli nyugalmi időszakuk. Ekkor csak annyi vizet ad­junk a növénynek, hogy levelei ne száradjanak el.
Tavasz és nyár
A növények fejlődése ekkor a legintenzívebb, tehát gon­doskodjunk mindig elegen­dő vízről. A gumók a pangó vizet nem viselik el, ezért tegyünk a cserép aljára megfelelő méretű kavicsból vagy összetört cserépdara­bokból álló drénréteget. Az öntözővízhez rendszere­sen keverjünk tápoldatot. Tavasszal a fiókhagymákat leválaszthatjuk az anya­gumóról, és külön elültet­hetjük őket.
Ősz—tél
Öntözzük kevesebbet a nö­vényt, és csökkentsük a táp­anyag-utánpótlás mértékét is. Állítsuk a növényt hűvös, de 10 °C-nál melegebb hely­re. A magasra növő fajoknál elhagyhatjuk az öntözést, ekkor a levelek elszáradnak, és a gumó szárazon telelhet.

    ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ  
    
     A görbeliliom vásárlásá­nál ügyeljünk arra, hogy a levelek élénk zöldek legyenek, és végeik ne legyenek barnák. A leg­jobb, ha virágos vagy le­galább bimbós példányt választunk.
Élettartam: Sok évig él, ha fiókhagymáiról folyamatosan megifjít­juk.
Idény: A fajok többsége május-júniusban virág­zik.
Gondozás: Könnyű. A növekedési időszak­ban rendszeresen ön­tözzük és adjunk neki tápoldatot is.      

   TANÁCSOK DIÓHÉJBAN
       
Méret és növekedés:A görbeliliom hosszú, csőszerű virágai fehér, sárga, narancs vagy piros színűek lehetnek.        
A görbeliliom fajtól függő­en 20-50 cm magasra nő. Gumós növény, levelei lándzsa alakúak, virágai liliomszerűek.
Virág és illat:
A legtöbb faj május-júni­usban virágzik. A virágok­nak édeskés illatuk van.
Fény és hőmérséklet:
A megfelelő fejlődéshez sok fényre van szüksége. Nyáron, a növekedési időszakban 20-25 °C-os hőmérsékletet igényel. Télen tartsuk 10 °C kö­rüli helyen.
Öntözés és trágyázás:
Tavasszal és nyáron rend­szeresen és bőségesen öntözzük, és adjunk neki tápoldatot. Télen keve­sebb vizet kapjon, de ta­laja sohasem száradhat ki teljesen. Bár ebben az időszakban is szükség van tápanyag-utánpótlásra, jóval kisebb mértékben, mint nyáron. Alapszabály: minél rövidebbek a nap­palok, annál kevesebb tápoldatra van szüksége.
Föld és átültetés:
A talaj legyen tápanyagok­ban gazdag és porózus. Alakítsunk ki a cserép alján megfelelő drénré­teget. A nyugalmi idő­szak végén, tavasszal ültessük át.
Nyesés, visszavágás:
Az elnyílt és elszáradt virágokat és leveleket távolítsuk el.
Szaporítás:
Az anyagumó oldalán fejlődő fiókhagymákkal szaporíthatjuk. Tavasszal — a növekedési időszak előtt — ültessük el őket külön cserépbe.
Környezet:
A görbeliliomot lakásban és télikertben egyaránt tarthatjuk. A dúsan virág­zó példányok illata az egész szobát betölti.

A görbeliliomnak a megfelelő fejlődéshez alapvetően világos helyre van szüksége.



NÖVÉNYDOKTOR

A gyenge növekedés oka általában a kevés táp­anyag vagy a növekedési időszakban túl alacsony hőmérséklet. A fejlődés­hez legalább 20 °C-os hőmérséklet szükséges.
Erőteljes növekedés, de elmaradó virágzás. Valószínűleg túl sok nitro­gént tartalmazott a tápol­dat vagy túl magas volt a teleltetési hőmérséklet. A virágrügyek kifejlődésé­hez 10 °C körüli hőmér­séklet szükséges.
A görbeliliom alapvetően egyszerűen gondozható növény. A legfontosabb, hogy a gumók ne állja­nak pangó vízben. Emellett azonban fellép­hetnek különböző beteg­ségek is.
A leveleken látha­tó barna foltok a túl erős napsugárzás követ­kezményei. A növény zuhanyozása után nem maradhatnak vízcseppek a leveleken, mert kiégetik őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése