2011. november 6., vasárnap

Babiana (Babiana)

Babiana
Babiana
 A Dél-Afrikából származó Babiana nagyon szép és ritka gumós nö­vény. Általában tavasszal virágzik, de ha március végén ültetjük el gumóját, nyár végén is virágzásra bírhatjuk.
Ez a gumós növény a nősziromfélék (Irida­ceae) családjának tag­ja. Vadon élő fajai Dél-Afrika délnyugati részén fordulnak elő. Osszesen mintegy 30 különböző faja ismert, de szinte kizárólag a Bab iana stricta hibridjeit neve­lik kultúrnövényként. A virág hat sziromle­vélből áll, amelyekből a B. stricta esetében a külső három fehér, a belső három pedig ultramarinkék.
Egy másik termesztett változat, a B. stricta var. rubro-cyanea vi­rágai mélykékek, köze­pük pedig piros színű. Egy-egy elágazó száron akár 10-20 virág is fej­lődhet.

  ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ      
 Ha valahol felfedezzük a növényt vagy a gumóját, vegyük meg. A gumók ne legyenek feketék, hi­szen ez penészgomba jelenlétére utal.
Élettartam: Az öreg gumók idővel elpusztul­nak, de szinte minden esetben fejlődnek sarjgumók.
Idény: Alapvetően tavasszal virágzik, de nyár végén is hozhat virágokat.
Gondozás: Tartása és gondozása nem nehéz.      

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN
Méret és növekedés:
A Babiana dél-afrikai gumós növény, amely kb. 20 cm-es, kardszerű, zöld leveleket és 20-30 cm magas, esetenként kimon­dottan elágazó virágszárat nevel.
Virág és illat:
A Babiana általában tavasszal virágzik, de ha a gumókat márciusban ültetjük el, a virágok nyár végén jelennek meg. A virágok merev száron helyezkednek el, a bim­bók egymás után, egye­sével vagy kettesével fej­lődnek ki. A virágoknak nincs illatuk. A Babiana virágainak színskálája a fehértől a rózsaszínes sárgáig, az ibolyakéken át egészen a vörösesbarnáig terjed.
Fény és hőmérséklet:
A növekedési időszakban a növény sok fényt igé­nyel. A 20 °C körüli hő­mérséklet az ideális szá­mára.
Öntözés és trágyázás:
Ha a gumókat októberben ültetjük el, a téli időszak­ban csak nagyon keveset kell öntöznünk a növényt. Ezután azonban kapjon bőségesen vizet és ezzel együtt tápoldatot is.
Ha a levelek kezdenek száradni, csökkentsük az öntözővíz mennyiségét.
Föld és átültetés:
A növény számára ideális földkeverék két rész kom­posztból, egy rész tőzegből és egy rész homokból áll. A gumók általában októ­berben kerülnek a földbe. Az ültetésnél gondoskod­junk megfelelő drénréteg­ről.
Nyesés, visszavágás: Nem kell visszavágni.
Környezet: A ritka, színpompás Babiana önmagában mutat a legszebben.

A Babiana szaporítása:
A gumókat októberben tegyük cserépbe. Egy 10 cm átmérőjű cserép­be 5-6 gumó kerüljön. Az ültetéshez használjunk előzőleg a sütőben sterili­zált földet, hogy a földben ne legyenek kártevők, csí­rák és baktériumok. Ezen­kívül fontos még, hogy a föld laza, porózus és jó víz­elvezetésű legyen. A gumó­kat fedjük be 5-6 cm vas­tagon földdel, és tegyük a cserepet hűvös helyre. Kezdetben a föld ne legyen túl nedves. Ez gondos ön­tözést és jó érzéket kíván. Ha megjelennek az első levelek, tegyük a cserepet világos, meleg helyre. Később a növénykék több vizet és tápoldatot is kap­hatnak.
A virágzási időszakban, vagyis egész nyáron, rend­szeresen öntözzük, és néha adjunk neki tápoldatot. Ha a levelek kezdenek száradni, csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. A gumókat szedjük ki a földből, tisztítsuk meg, és helyezzük el őket száraz, hűvös helyen. Októberben újra ültessük el a gumókat. Ha azt szeretnénk, hogy a Babiana a nyár végén, ősz elején virágozzon, a gumó­kat elég márciusban elültet­nünk.
Fiatalítás:
A Babiana általában sok sarjgumót nevel, amelyeket az anyagumóról könnyen leválaszthatunk. Ezeket
mindjárt el is ültethetjük az eredeti cserépbe a még virágokat nevelő gumók mellé. Idővel a kisebb gu­mók egyre erőteljesebbek lesznek, a nagyok pedig visszafejlődnek.
A sarjgumóról való szapo­rítás türelmet igényel, mert általában három-négy évbe is beletelik, amíg a növény virágokat hoz, de csodála­tos látványuk kárpótol min­ket a várakozásért.
Szaporítás magról:
A vállalkozó kedvű szoba­kertészek a magról való szaporítással is megpró­bálkozhatnak. A magokat rögtön beérésük után ves­sük el könnyű földbe. Az öntözővíz mennyiségére és minőségére fordítsunk nagy figyelmet. Ha a sza­porításnak ezt a módját választjuk, az első virág­zásra akár öt évet is vár­nunk kell.

NÖVÉNYDOKTOR
A gumón megjelenő penészgomba a leg­rosszabb betegség, amely a Babianát megtámadhatja.
A gombaspórák tulaj­donképpen mindenütt megtalálhatók, mind­össze némi nedvesség­re és melegre van szük­ségük a fejlődéshez. Épp ezért fontos, hogy a gumókat száraz, hűvös helyen tároljuk. Ügyel­jünk arra is, hogy a gu­mók teljesen fagymentes helyet kapjanak. Fagyérzékeny.A mi klímánkon a Babiana csak a lakás­ban tartható, ugyanis nagyon érzékeny a hi­degre, és fagypont alatti hőmérséklet esetén azonnal tönkremegy. Az átteleltetési környezetre fordítsunk nagy figyelmet. A fekete gumókat kü­lönítsük el a többitől, mert ezek betegek. Gombaölő szeres keze­léssel ugyan még meg­menthetők, de jobb, ha megválunk tőlük.
Figyelem! A Babianát mindig reggel tusoljuk le, hogy a levelek estére megszáradhassanak. Ezzel a módszerrel meg­előzhetjük, hogy a pe­nészgomba elterjedjen a nedves leveleken.

Ehető gumók:
A nagy világosbarna, a krókuszéra emlékez­tető gumót hálószerű héj veszi körül.
A Babiana név a búr pávián szóból szárma­zik. A növény nevét onnan kapta, hogy a B. stricta var. rubro­cyanea változatnak erőtel­jes lila színű virágai vannak.
a Babiana gumója a páviánok között igazi csemegének számít, és nem átallják még a földből is kikaparni őket.
Ritka növény:
Ezt az érdekes növényt nálunk sajnos csak rit­kán lehet megvenni, és ha mégis, akkor leg­többször gumó formá­jában, amit a penész­gombák könnyen ellephetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése