2011. november 6., vasárnap

Amazonliliom (Eucharis x grandiflora)

Amazonliliom
Eucharis x grandiflora

Az amazonliliom csodálatosan szép fehér virágokat hoz. Levelei a gyöngyvirágéra hasonlítanak, de nagyobbak. Ezzel a cserepes nö­vénnyel egyelőre ritkán találkozhatunk a lakásokban.
Az amazonliliom és az amarillisz is a hagymás növények közé tartoznak. Gondozásuk is hasonló.
Az amazonliliom hazája Dél-Amerikában, ponto­sabban Kolumbiában és Ecuadorban van, ahol több faja is fellelhető. Szobanövényként első­sorban ezt a fajt tartják. Minden szárán 3-7 fehér, nárciszra emlékeztető, 6-7 cm átmérőjű virág nyílik.
A nárciszhoz hasonlóan az amazonliliom laza vi­rágleplében is található egy kisebb, enyhén be­vágott, zöldes árnyalatú „csupor". A virágok sa­játos illatot árasztanak.
Gyorsan virágzik Legjobb, ha a hagymá­kat ősszel (szeptember­október) vásároljuk meg. Gyakran előfordul, hogy a hagymákon már vá­sárláskor hosszú, zöld
hajtások láthatóak. Ha ezek friss zöld színűek és nedvtől duzzadnak, nyugodtan megvehetjük a hagymákat, amelyek hamarosan virágozni fognak. Nem egyszer megesik azonban, hogy helytelen tárolás vagy csomagolás miatt a haj­táscsúcsok letörnek. Az ilyen hagymát inkább ne vigyük haza. Nem sokkal a beültetés után a növényen megjelennek az első bimbók.
Virágzás után pihentetés:
Megfelelő gondozás mellett az amazon­liliom egy évben akár több alka­lommal is nyílhat.
A virágzási időszakok között azon­ban iktassunk be rövid nyugalmi periódusokat is, azaz néhány hétig tartsuk a növényt hű­vösebb helyen.
Minden száron három-hét, nárciszhoz hasonló virág nyílik.


TANÁCSOK DIÓHÉJBAN
 Föld és átültetés:
Csak akkor ültessük át, ha feltétlenül szükséges. Használjunk jó vízáteresz­tő képességű földet.
 Öntözés és trágyázás:
  A föld legyen mindig enyhén nyirkos tapintású. Fontos ugyanakkor, hogy a felesleges vizet elvezes­sük, mert a növény nem szeret vízben állni. A vi­rágzási időszak végét kö­vetően csökkentsük az ön­tözővíz mennyiségét, de a föld ilyenkor sem szárad­hat ki. A magas páratarta­lom érdekében gyakran permetezzük. Trágyáznunk csak a virágzási és a növe­kedési időszakban kell.
 Méret és növekedés:
Az amazonliliom hagymá­ja meglehetősen vaskos. A kifejlett növény általá­ban 30-50 cm magas.
Virág és illat:
Kedvező helyen, megfele­lő gondozás esetén éven­te több alkalommal is nyíl­hat. A virágzás fő időszaka télen van, november és február között. A virágok kellemes illatúak.
Fény és hőmérséklet:
Tartsuk világos, de per­zselő napsütéstől védett helyen. Egész évben gondoskodjunk 20-25 °C-os hőmérsékletről.

Szaporítás:
Az amazonliliom magától sarjadzik. Apró oldalhagy­mákat képez, amelyeket akkor kell leválasztani, amikor legalább egy levél kifejlődött rajtuk.

A növényen fejlődő oldal­hagymákat átültetéskor óva­tosan válasszuk le, de csak azokat, amelyeken már leg­alább egy levél látható. Világos helyen, magas talp­hőmérsékleten a növények gyorsan fejlődnek. A sarj­hagymák földje is legyen porózus és jó vízáteresztő. Az új növények az első vi­rágzásig nem igényelnek nyugalmi időszakot.
Környezet:
Virágablakban vagy nö­vényházban fejlődik a leg­jobban. Vágott virágként is gyönyörű, menyasszo­nyi csokrok mutatós dísze.
   
ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ
 Amazonliliom-hagymát általában csak némi után­járással találhatunk az üzletekben. Válasszunk apró hagymát, amelyen már láthatók zöld hajtá­sok. A nárciszhagyma méretűek rövid idő alatt kivirágzanak.
Élettartam: Megfelelő gondozás mellett sok évig él.
Idény: Télen virágzik.
Gondozás: Kissé munka­igényes.
További nevek: Nagy­virágú örömke.

Az amazonliliom gondozása:
Az amazonliliom számára a legmegfelelőbb hely a zárt virágablak, ahol magas pára­tartalomról tudunk gondos­kodni. Itt különösen jól érzi magát más növények társa­ságában. Ha virágablakban vagy melegházi ágyásban néhány évig nem bolygatjuk, elszaporodik, és évente több­ször is dúsan fog virágozni.
Amazonliliomot természete­sen (nem túl kisméretű) cse­répben is tarthatunk az ab­lakpárkányon feltéve, hogy elég párás a levegő. A növényt gyakran perme­tezzük vízzel, de úgy, hogy a levelek estére megszárad­hassanak. Az is jó megoldás, ha a cserepet nedves kavicságyra állítjuk.

Őszi ültetés:
A hagymákat többnyire ősz-szel vásároljuk meg, amikor már általában láthatók új haj‑
tásaik. Akár cserépbe, akár ágyásba ültetjük, a föld le‑
gyen jó vízáteresztő képes­ségű. Az edénybe töltsünk először egy vastag réteg ho­mokot vagy kavicsot, majd tegyünk rá tőzegkorpából, komposztból és homokból vagy égetett agyaggolyóból álló keveréket. A hagymát ne fedje sok föld: a takaró­réteg ne legyen 5 cm-nél vastagabb.
A növekedési és a virágzási időszakban gyakran kever­jünk tápoldatot az öntöző­vízhez. Virágzás után azonban iktassunk be három-négy hetes nyugalmi időszakot: a növényt állítsuk hűvösebb helyre, öntözzük kevesebbet, és egyáltalán ne trágyázzuk

Mivel az amazonliliom jelleg­zetesen erdei növény, amely félárnyékban érzi magát a legjobban, ősszel és télen tarthatjuk a déli ablakban is, de tavasszal és nyáron keressünk számára más helyet.

NÖVÉNYDOKTOR
A többi szobanövényhez hasonlóan az amazonlili­omot is megtámadhatják néha kártevők vagy beteg­ségek. Ha ez megtörténik, törekedjünk arra, hogy ne csak a betegséget kezeljük, hanem annak okát is de­rítsük ki, hiszen gyakran a rossz helyválasztás vagy a nem megfelelő gondozás lehet a betegség oka.
Tripszek ugyan ritkán támadják meg tömegével a növényt, de már néhány kártevő is képes kiszívni a nedvet a sejtekből.
A szívás helyén később világos, ezüstösen csillogó foltok keletkeznek. Szaküz­letben kérjünk tanácsot és hatásos növényvédő szert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése