2011. november 6., vasárnap

Bouvard-virág (Bouvardia)


Bouvard-virág
Bouvardia

A Bouvard-virág csodás szobanövény. Augusztustól decemberig nyílik, és nemcsak kedves virágaival örvendeztet meg bennünket, hanem a szobát is megtölti kellemes illatával. A Bouvard-virág nevét Charles Bouvardról, XIV. Lajos francia király kertészéről kapta.
Az eredetileg Dél-Ame­rikából származó virág korábban egész Euró­pában elterjedt és ked­velt növény volt. A fehér szirmú Bouvardia longi­florát régebben kimon­dottan vágott virágként termesztették, menyasz­szonyi csokrokba kötöt­ték. Később a növény mégis feledésbe merült. Nemrégiben fedezték fel újra.  Manapság az üzletekben sokféle fajt és különböző hibrideket lehet kapni. Léteznek fehér, piros és sárga virágú Bouvard­virágok is.
A növény oly gazdagon virágzik, hogy dekorá­ciónak egy-egy szálat le is vehetünk belőle. Vágott virágként hosz­szabb élettartamú, ha a szárát ferdén vágjuk le, a vízhez pedig virág­tartósító szert adunk.
A Bouvard-virág gyor­san növekszik. Levelei üde zöldek, virágai cső­szerűek, végük négyszir­mú virággá nyílik szét.
A legszebbek a piros vi­rágú fajták.
A Bouvard-virág kicsi virágai különböző színűek lehetnek. Különösen szép a vörös 'Red King' változat.


ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ
A Bouvard-virágot ősz­től karácsonyig vásárol­hatjuk meg.
Élettartam: Ha virág­zás után rendszeresen visszavágjuk, sok évig él.
Idény: Egész évben, de a virágzási időszak augusztustól decembe­rig tart.
Gondozás: Könnyű, csak a megfelelő hőmér­sékletre kell ügyelnünk.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN
Méret és növekedés:
A Bouvard-virág gyorsan fejlődik, de sűrűn elágazó hajtásrendszere ritkán nő fél méternél magasabbra.
Virág és illat:
Augusztustól karácsonyig virágzik. A kicsi, törékeny virágok a szárak végén, bokorszerűen helyezked­nek el. Illatuk lágy, kelle­mes, színük általában pi­ros, ritkábban rózsaszín, sárgás vagy fehér.
Fény és hőmérséklet:
A növény szereti a hűvö­set. A legjobban 15-18 °C hőmérsékletű helyiségben érzi magát. Nyáron a sza‑
badban is elhelyezhetjük, de a közvetlen napsütés­től védenünk kell. Télen is hűvös, fagymentes he­lyet igényel.
Öntözés és trágyázás:
A hosszú virágzási idő­szakban sok vizet és táp­oldatot igényel. Később azonban csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, és a következő növeke­dési időszakig ne kapjon tápoldatot se.
Föld és átültetés:
Minden tavasszal ültessük át. Ilyenkor a gyökereket is visszavághatjuk. Az át­ültetéshez használt földet
durva kavics, tőzegkorpa és jó komposztföld egyen­lő arányú keverékéből állítsuk össze.
Nyesés, visszavágás:
Virágzás után a fiatal hajtásokat vágjuk le. Ezeket felhasználhatjuk dugványról való szapo­rításhoz.
Szaporítás:
Dugványról szaporíthat­juk januárban vagy februárban.
A szaporítás legegyszerűbb módja az, ha a növény átülte­tésekor 3 cm-es gyökérdugvá­nyokat vágunk le, és azokat 1/3 rész kavics, 1/3 rész tőzeg­korpa és 1/3 rész érett kom­posztföld keverékébe ültetjük el. A gyökérdugványoknak 12-15 °C-os talajhőmérsékletre van szükségük. Hajtásdug­ványokat nyár elejéig szedhe­tünk a növényről. Ezeknek kb. 8 cm hosszúaknak kell lenniük. Az ültetéshez ugyanazt a keve­réket használjuk, mint a gyö­kérdugványoknál, de a vágási felületüket előzőleg mártsuk gyökérképződést serkentő por­ba. A cserepeket takarjuk le üveglappal vagy szellőzőnyílá­sokkal ellátott fóliával. Magas hőmérséklet és alulról jövő meleg (25-30 °C) esetén a gyökérképződés folyamata kb. 6-8 hétig tart.
Nyáron kitehetjük a szabadba.
Május végén a fiatal növé­nyeket kitehetjük a szabadba. Természetesen csak akkor, ha már nem áll fenn fagyveszély. A növény szép formája és bok­ros növekedése érdekében a dugványról ültetett növényeket többször is vágjuk vissza egy-egy jól fejlett levélpár felett, de csak június végéig.
Vigyük be a lakásba, mielőtt a fagyok be­állnának. Augusztus végén a növényeket vigyük be a lakásba. A virágzá­si időszakban öntözzük bősé­gesen, és kapjon tápoldatot is.
 Környezet:
A Bouvard-virág nagy edényben, világos, de közvetlen napfénytől vé­dett ablak közelében érzi magát a legjobban, de tarthatjuk télikertben is.
   

ZÖLD TIPP
Friss levegőt igényel. Nyá­ron szellőztessünk sokat, de akár a kert egy védett részébe is átköltöztethetjük. Jóval a fagyok beállta előtt azonban vigyük vissza újra a lakásba.   

NÖVÉNYDOKTOR
A Bouvard-virág szokat­lanul ellenálló növény, elvétve levéltetvek támad­hatják meg.
Ha a levéltetvek még nem szaporodtak el a növényen, erős víz­sugárral könnyen eltávo­líthatjuk a kártevőket. Súlyosabb fertőzés esetén alkalmazzunk alacsony koncentrációjú rovarölő szert.

2 megjegyzés: