Hippeastrum
Az amarillisz magára vonja az ember figyelmét. Először megjelennek a virágok, egy vagy néha két szár, mindegyik négy kürtalakú virággal. Ritka szerencsés esetben a száron öt halvány
rózsaszín vagy vörös virág is kifejlődik. Az amarillisz levelei csak később jelennek meg.
Egy név két jelentéssel:
A latin Hyppeastrum névnek két magyarázata
is van. Az elsőt a görög „hippeus" = lovag és „astron" = csillag szavakból vezetik le, innen ered a lovagcsillag elnevezés. Mások szerint a görög „hippos" = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja egy kissé lófejre emlékeztet. Ugyanehhez a családhoz tartozik az „igazi" Amaryllis belladonna, a Belladonna liliom. Ősszel, amikor a levelek már elhervadtak, 6-12 virág jelenik meg a szárán.
Késői levelek:
A pompás virágokhoz képest a levelek igen szerények. Sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak, és a virágzást követően jelennek meg. Nyáron, amikor a növény felkészül a nyugalmi időszakra, lehullanak.
Új fajták Hollandiából: Mindenekelőtt a hollandok alakítottak ki keresztezéssel és nemesítéssel sok új fajtát. Ma az amarillisznövényt Dél-Afrikában termesztik nagy területeken és szárazhagyma formájában szállítják Európába. Nálunk hagyma vagy bimbós növény kapható, ősztől tavaszig.
A fehér amarillisz illata erősebb mint a vörösé.
A fehér és a vörös színek között vannak átmenetek.
A vörös-fehér színűek különösen szépek.
Aki arra vágyik, hogy már karácsonykor virágzó amarillisze legyen, annak a hagymát már októberben cserépbe kell tennie. A növény egészen március-áprilisig virágozhat.
Az amarilliszt többnyire közvetlenül virágzás előtt vásároljuk meg.
A jácintokhoz hasonlóan gyakran látunk már kihajtott hagymákat papírkalap alatt. Ha a növényen már bimbók láthatók, megkülönböztethetjük a jót a kevésbé jótól.
Élettartam: Egy erős hagyma többször is virágzik, ha a nyugalmi időszakban megfelelően kezeljük.
Idény: A virágzás idején árusítják a tél kezdetétől egészen júniusig.
További nevek: Lovagcsillag.
Méret és növekedés:
A virágzás idején az amarillisz nagy helyet igényel. A levelek ritkán lesznek 30-40 cm-nél hosszabbak, a szár azonban fél méter hosszú is lehet.
Virág és illat:
Az amarillisz virága igen nagy, 15 cm-re is megnő. A színe a fehértől a vörösig változhat. Illata kissé édes, a fehér fajtáknál a legerősebb.
Fény és hőmérséklet:
A növekedés során a növény sok napfényt, friss levegőt és magas páratartalmat igényel. A virágzás alatt a hőmérséklet lehetőleg ne haladja meg a 18 °C-t, télen viszont ne essen 16 °C alá.
Öntözés és trágyázás:
Minél jobban nő a növény, annál több vizet igényel. Július végéig
hetente egyszer kell trágyázni. Szeptembertől decemberig szinte szárazon áll.
Föld és átültetés:
Csak minden harmadiknegyedik évben kell átültetni, a nyugalmi időszakot követően. Vegyünk jó vízáteresztő virágföldet.
Nyesés, visszavágás:
Az elvirágzott kocsány és a levelek maguktól elszáradnak. Az átültetéskor a száraz, vagy korhadt hagymahéjakat el kell távolítani.
Szaporítás:
A legegyszerűbb sarjhagymával, bár két három évig tart, míg az új növény virágzik.
Környezet:
Az amarillisz akkor a legszebb, ha virága alacsonyabb zöld növények közül emelkedik ki, például egy tálban.
Szép, erős növény
Az amarilliszt magunk is szaporíthatjuk a legegyszerűbben az un. sarjhagymák segítségével. Ezek kicsi hagymák, melyek az anyahagyma oldalán helyezkednek el. Óvatosan válasszuk el az anyahagymától, és ültessük tápanyaggazdag földbe. Megjegyzés: virágot csak két-három év múlva várhatunk.
A liliomhoz hasonlóan lehetséges a hagymahéj-dugványokkal történő szaporítás, de akárcsak a magról történő szaporítás, ez is nehézkes. A magok egy éven keresztül igen magas hőmérsékletet és
magas nedvességtartalmú levegőt igényelnek. Ezek olyan követelmények, melyek tulajdonképpen csak melegházban teljesíthetők, egy lakószobában aligha.
Hagyjuk meg ezeket a módszereket a szakembereknek.
Virágok már karácsonyra:
Ha azt szeretnénk, hogy már decemberben virágzó amarillisz álljon az ablakpárkányon, magunknak kell a hagymát kihajtatnunk. Ez viszonylag egyszerűen megy, örömet okoz, viszont néhány hétig eltart. Kezdjünk hozzá ősszel: tegyük a hagymát egy napra egy langyos vízzel teli tálba, majd töltsünk meg egy cserepet tápanyagban gazdag, nedves földdel, és helyezzük bele a hagymát úgy, hogy egy harmada a föld fölött legyen.
Ezután jön a „kalap" kartonpapírból vagy papírból készítsünk egy csákót a növényre (mint a jácintnál) és tegyük azt 20-25 °C-os helyre. Öntözzük takarékosan, de ne hagyjuk a földet kiszáradni.
Négy-hat hét után megjelennek az első zöld hajtások. Ezután már kiadósabban öntözhetjük. Ha a hajtások már kb. 10 cm-esek, vegyük le a kalapot, és tegyük a növényt világos, de még mindig meleg helyre.
Augusztusban kezdődik a nyugalmi időszak A virágzást követően csökkenthetjük az öntözést. Hamarosan megkezdődik a nyugalmi időszak. Ősztől január/februárig a cserepet hűvösebb helyre kell állítani, kb. 16-17 °C-os hőmérsékletre. Trágyázni szinte már nem is kell, locsolni is csak igen keveset. Január végén megjelenik egy újabb kocsány.
NÖVÉNYDOKTOR
A foltos levelek és az elszáradt növényi részek gombásodásra utalnak. Vágjuk le az érintett részeket, és kezeljük a növény többi részét ellenszerrel. Különösen félelmetes a vörös üszök, mely gyakran az egész hagymát elkorhasztja. Az ilyen gombabetegségek szinte minden esetben a nem megfelelő kezelés miatt alakulnak ki.A leveleken, bimbókon vagy a hagymán megjelenő kicsi fehér vattalabdácskák a gyapjastetvek tevékenységére utalnak. Szórjuk be őket ellenszerrel. Ha a hagymát is megtámadták, a hagymahéjak közé spirituszoldatot juttathatunk.
Megjelenhetnek a levéltetvek, a vörös pókok, de általában csak akkor, ha valamilyen hiba történt. Állapítsuk meg ezért először mindig a probléma okát: jó helyen tartottuk-e, megfelelően kezeljük-e a növényt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése