2011. november 8., kedd

Púderpamacsbokor
Calliandra

A púderpamacsbokor csodálatos virágairól kapta a nevét. Számtalan porzó nyúlik ki a virágkoronából. Mivel örökzöld, egész évben élvez­hetjük szemet gyönyörködtető látványát. A púderpamacsbokor egyedi megjelenését az érdekes, piros virágok teszik teljessé.
A szaporításról:
A púderpamacsbokrot kétféleképpen szaporíthat­juk: magvetéssel és dugvá­nyozással. Mivel magot még a legszélesebb választékkal rendelkező üzletekben sem lehet mindig kapni, nem marad más hátra, mint a dugványozás. Erre a legmegfelelőbb idő­szak a tavasz, de a kora nyár is alkalmas. Ezekben a hónapokban a púderpa­macsbokrot mindenképpen a lecsapódó víz ne gyűljön össze benne. Gondoskod­junk egyenletes talpmeleg­ről is, hogy meggyorsítsuk a növekedést. Ha a dugvá­nyok meggyökeresedtek, tehát valódi kis növénnyé vissza kell vágnunk, hogy korlátozzuk növekedését. A levágott hajtások kiválóan alkalmasak dugványnak. A vágás helye felett néhány centiméteren távolítsuk el a leveleket. A túl sok levél ugyan­is elvonná a dugványtól a nedvességet, amire a gyor­sabb gyökérképzéshez szüksége van.
Gyökérképződés:
A gyökerek fejlődését kedvezően befolyásol­hatjuk, ha a vágás helyét gyökeresedést serkentő hormonporral kezeljük. A dugványt ültessük tő­zeggel kevert virágföldbe. A cserép fölé készítsünk szellőzőnyílásokkal ellátott fóliából sátrat. Ezt rendsze­resen szellőztessük ki, hogy
fejlődtek, átültethetjük őket nagyobb cserepekbe.
A púderpamacsbokor nem szeret vízben állni, ugyan­akkor csak egyenletesen nyirkos földben érzi jól magát. Ezt úgy oldhatjuk meg, ha a cserepet na­gyobb edénybe állítjuk, és a kettő közötti rést kitölt­jük nyirkos tőzeggel vagy agyag-granulátummal. Így a növény az egyenletesen nyirkosan tartott tőzegből, illetve agyagból veheti fel a szükséges nedvességet.


A páratartalom kérdése:



Ha nincs olyan télikertünk, ahol viszonylag magas a levegő páratartalma, per­metezővel rendszeresen nedvesítsük a levegőt a púderpamacsbokor körül.
Nagyméretű bokor pompás virágokkal
A púderpamacsbokor­nak világszerte 150 faja ismert, amelyeknek több­sége trópusi vidékeken Dél-Amerikában, Mexi­kóban és Kelet-Indiában található meg.

Az erőteljes felépítésű, feltűnő virágokat nevelő növénynek sok fényre, melegre és magas pára­tartalomra van szüksége, de a mi éghajlatunkon is tartható. A virágok színe piros, rózsaszín vagy fehér. A púderpamacs­bokor a mimózafélék családjába tartozik.
Téli és nyári virágzású fajok

 TANÁCSOK DIÓHÉJBAN
Méret és növekedés:
A C. haematocephala nagy­méretű növény, a többi pú­derpamacsbokor-faj kisebb. A növekedést elősegíti a me­leg és a magas páratartalom.
Virág és illat:
A C. haematocephala télen, a C. tweedii és a C. emarginata tavasztól őszig virágzik.
A feltűnő virágok színe piros, rózsaszín vagy fehér. A por­tokok túlnyúlnak a kisméretű virágkoronán. A virágok illata jelentéktelen.
Fény és hőmérséklet:
Tartsuk világos, meleg helyen. Többnyire még a köz­vetlen napsütés sem árt neki. A téli hőmérséklet 15 °C kö­rül legyen.
Öntözés és trágyázás:
A földet egész évben tartsuk egyenletesen nyirkosan. Nyáron többet öntözzük a növényt, és feltétlenül perme­tezzük, hogy növeljük a leve­gő páratartalmát. Alkalman­ként tegyünk az öntözővízbe tápoldatot.
Föld és átültetés:
Az általános virágföldhöz keverjünk egy kevés tőzeget, és gondoskodjunk jó vízelve­zetésről is. Mindig tavasszal ültessük át a növényt.
Nyesés, visszavágás:
A visszavágás célja, hogy a növekedést korlátok között tartsuk.
Szaporítás:
Dugványozással vagy magról.
Környezet:
A púderpamacsbokor magas páratartalom esetén bárhol szépen fejlődik. Feltűnő szép­ségű virágaival minden lakás és télikert különleges dísze lehet.

 
A púderpamacsbokor de­koratív, fehér,
piros vagy rózsaszín virágai méltóak a
növény nevéhez.

ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Vásárláskor különösen a levéltetvek és az üveg­házi molytetvek jelen­létére figyeljünk.
Élettartam: Kedvező életkörülmények között sok évig élhet.
Idény: Mivel örökzöld növény, egész évben mutatós. Fajtól függően télen vagy tavasztól őszig virágzik.
Gondozás: Könnyű, de ügyeljünk arra, hogy magas legyen a páratar­talom.


NÖVÉNYDOKTOR

A púderpamacsbokor első számú ellenségei a levéltetvek.
Először próbáljuk meg a kártevőket erős vízsugárral lemosni a növényről. Ha ez nem vezet eredményre, az érintett területeket tö­röljük át alkoholba már­tott vattapamaccsal (vagy vattás pálcával), majd langyos vízzel öblítsük le a növényt. Ha mindez hiábavalónak bizonyul, alkalmazzunk rovarirtó szert.
Az üvegházi moly­tetvek úgymond kiszívják
az erőt a növény leveleiből. j kezelést kezdjük enyhe szappanos oldattal, majd ha szükséges, használjunk vegyszert. A beavatkozást néhány alkalommal ismé­teljük meg, hogy a peték is elpusztuljanak.
A gyengén fejlődő púderpamacsbokor való­színűleg a túl alacsony páratartalomtól szenved. permetezzük gyakrabban.


Akik (csaknem) egész évben szeretnék körül­venni magukat virágzó növényekkel, azoknak érdemes púderpamacs­bokor-gyűjteményt össze­állítaniuk. A télen virág­zó fajok (például a C. haematocephala) mellé válasszunk olyanokat, amelyeknek tavasztól őszig tart a „szezonjuk" (például a C. tweedii).
Helytakarékos
A C. emarginata nem nő túlzottan nagyra, ezért kisebb helyen is elfér. Csüngő növényként is tartható. A többihez ha­sonlóan ez a faj is magas páratartalmat igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése